Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” - zgłoś produkt

Data publikacji: 03 kwi 2025

Pomorze Zachodnie to region, który wciąż odkrywa nowe smaki, aromaty i przepisy. Mieszkańcy województwa będą mieli kolejną okazję, by podzielić się swoimi pomysłami. Rusza jeden z najbardziej znanych kulinarnych konkursów w kraju „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do 31 lipca 2025 roku jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem przygotowanego specjału.

Zgłoszenia do konkursu  przyjmowane są przez Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach Barzkowice 2, 73-134 Barzkowice

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją. Głównym jego celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Urzędy Marszałkowskie.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Jak będzie smakować Pomorze Zachodnie zależy od zgłoszeń.  W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

  • produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  • produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  • napoje regionalne
  • i inne produkty regionalne

Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, który do 31 lipca 2025 roku będzie przyjmował zgłoszenia do konkursu. Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: 

Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 7 września 2025 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej

Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej z kategorii oraz wyróżnienia.

Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”.

O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu.

Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 26 września 2025 roku podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Przypominamy, że w 2023 roku naszą gminę reprezentowali państwo Aneta i Stanisław Dobropolscy, którzy za produkt chleb dębnowski, który powstaje w piekarni Anioła w Dębnie został nagrodzony 1 miejscem w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Natomiast Zakwas buraczany z Dębna otrzymał nominację do nagrody honorowej ogólnopolskiej „Perły 2023”.

Plakat pomorzez zachodnie produkt tradycyjny. Na zdjęciach różne dania. Pełna treść w informacji