Powiększ zdjęcie. uczennica podczas pracySzkoła Podstawowa nr 2 w Dębnie kontynuuje współpracę z ze szkołą w Strausbergu - z miasta partnerskiego Dębna. Uczniowie dębnowskiej szkoły wzięli udział w konkursie gotowania prezentując z powodzeniem swój kunszt kulinarny.

To już V edycja konkursu kulinarnego. Losowo wybrani uczniowie euroklasy IIa wzięli udział w konkursie gotowania w Strausbergu. Konkurs odbył się w ramach współpracy międzyszkolnej. W tym roku uczniowie gotowali w sześcioosobowych mieszanych drużynach. Na przygotowanie wszystkich potraw przeznaczono 2,5 godziny. Oba zespoły przygotowały 2 potrawy gorące, 2 zimne i deser.  Przepisy zostały przygotowane przez koordynatorów współpracy polsko – niemieckiej oraz uczniów i ich rodziców. 

Nasi uczniowie przygotowali chleb ze smalcem i ogórki małosolne, krupnik, kotlety schabowe z ziemniakami i mizerią, sałatkę jarzynową, tortille z łososiem oraz ze szpinakiem i kurczakiem, a także upiekli 2 ciasta - sernik i murzynek. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała nauczycielka gotowania z Anne Frank Oberschule i opiekunka sali gastronomicznej. Uczniowie musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami kulinarnymi, ale także sztuką pracy zespołowej. Po zakończonym gotowaniu każda drużyna prezentowała bufet z daniami. Jury składało się w tym roku aż z 30 osób. Maksymalnie można było uzyskać 300 punktów.  

Uczennica podczas pracy

Na kartach do głosowania przydzielone zostały punkty. Ostatecznie zwyciężyła drużyna naszej szkoły. Euroklasa zdobyła 263 punkty. Zwycięscy otrzymali złotą łyżkę oraz nagrody pieniężne. Gratulujemy i czekamy na kolejne zmagania kulinarne naszych uczniów. Dziękuję uczniom Euroklasy za przygotowanie przepisów, wspólne zakupy i miłą atmosferę podczas gotowania. 

K. Kaliściak