Niebawem otwarcie Jadłodzielni w Dębnie
Wczoraj odbyło się spotkanie władz samorządowych i wolontariuszy w lokalu Jadłodzielni, która zostanie otwarta już 28 stycznia br. Przedsięwzięcie powstało z inicjatywy Anatola Wierzchowskiego z Dębnowskiej Rady Seniorów. Władze miasta wsparły pomysł przekazując nieodpłatnie lokal i wspólne poszukiwanie wolontariuszy.
Jadłodzielnia będzie mieścić się w przy ulicy Słowackiego 50 (na wprost skrzyżowania z ulicą Piłsudskiego). Gmina Dębno przekazała lokal bezpłatnie i sfinansowała jego remont. Tuż przed otwarciem wszyscy zaangażowani w projekt spotkali się, aby ustalić harmonogram dyżurów na najbliższe dni.- Rozmawialiśmy o zasadach działania jadłodzielni, o tym jak dzielić się żywnością i jak jej nie marnować. Mamy misję ratować żywność przed zmarnowaniem! – powiedziała Emilia Balcarczyk społeczny koordynator Jadłodzielni.
Otwarcie nastąpi 28 stycznia br. o godz. 8-10 oraz 15-17. Kolejne dyżury odbędą się 30 stycznia w godz. 10-12 oraz 1 lutego w godz. 9-11. – Godziny otwarcia będą różne w zależności od czasu jakim będą dysponować osoby, które będą pełnić dyżury. Na bieżąco będziemy informować mieszkańców za pośrednictwem fanpag’a Jadłodzielania Dębno. Nadal szukamy też ratowników żywności – wolontariuszy, którzy chętnie pomogą i będą pełnić dyżury – mówi Joanna Stąsiek – Janicka wiceburmistrz Dębna.
Na pomysł założenia Jadłodzielni Anatol Wierzchowski wpadł podczas maratonu w Dębnie, gdzie zajmował się wydawaniem jedzenia sportowcom. - Po zakończeniu wydawania jedzenia podszedł ktoś i zapytał czy nie może zabrać resztek. Okazało się, że jest to jeden z członków szczecińskiego stowarzyszenia i to mnie zainteresowało – tłumaczy Anatol Wierzchowski z Dębnowskiej Rady Seniorów.
Przed powstaniem Jadłodzielni delegacja z Dębna udała się do Szczecina, aby zasięgnąć informacji jak takie miejsce przygotować i na jakich zasadach działa. - Dzięki tym doświadczeniom łatwiej było wystartować z projektem w Dębnie. Udało się zachęcić kilka osób, które będą służyć pomocą mieszkańcom. Naszą myślą przewodnią jest przekonanie, że jedzenia nie można marnować, a po drugie – skoro zostało wytworzone i mamy go w nadmiarze – to warto jest nim się podzielić. W Jadłodzielni każdy będzie mógł bezpłatnie poczęstować się jedzeniem. Każdy będzie mógł też przynieść żywność, która inaczej trafiłaby do kosza – dodaje zastępca burmistrza.
Co będzie można przynieść do Jadłodzielni:
- produkty, które sam mógłbyś zjeść;
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”;
- produkty zapakowane lub w pojemnikach;
- wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane z naklejonym opisem potraw i daty przygotowania.
- nie można przynosić rzeczy, których samemu - by się już nie zjadło oraz surowych jaj i mięsa.
Kontakt: www.facebook.com/Jadłodzielnia Dębno e-mail: jadłodzielniadebno@gmail.com.
Wydział Planowania i Rozwoju